Premier Energy: Další významný krok na cestě k úspěšné nabídce akcií

Společnost Premier Energy vlastněná skupinou EMMA Capital dnes oznámila, že obdržela souhlas rumunského úřadu pro finanční dohled ke zveřejnění svého prospektu na veřejnou nabídku akcií (IPO) na burze v Bukurešti. Jedná se o další významný krok v procesu, na jehož konci hodlá skupina nabídnout k veřejnému prodeji celkem až 32% svých akcií.

 

Skupina Premier Energy je jedním z největších hráčů v oblasti obnovitelné energie v jihovýchodní Evropě. V současnosti má ve vlastnictví, správě nebo různých stadiích rozvoje více než 1 000 MW elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Zároveň je jedním z nejrychleji rostoucích dodavatelů elektřiny v celém regionu, který v současnosti zásobuje přibližně 2,4 milionu zákazníků – především domácností a malých podniků. V Moldavsku je Premier Energy jednoznačně největším dodavatelem a distributorem elektrické energie, v Rumunsku je kromě svých aktivit na poli „zelené“ energie také třetí největší distribuční a dodavatelskou společností zemního plynu.

„Skupina Premier Energy vykázala za poslední dekádu dramatický růst. Její tržby vzrostly z 13 milionů eur v roce 2012 na dnešních přibližně 1,3 miliardy eur,“ říká partner EMMA Capital Petr Stöhr a dodává: „Vstup na bukurešťskou burzu je tedy logickým krokem. Jednak skupinu dále posílí a zároveň jí umožní pokračovat v rychlém investování do obnovitelných zdrojů energie v regionu.“

Právě financování dalšího rozvoje výroby „zelené“ elektřiny bude při použití výtěžku z veřejné nabídky akcií (IPO) jasnou prioritou. Půjde především o akvizice dalších větrných a solárních elektráren. Letos v dubnu například Premier Energy oznámila nákup větrného parku poblíž rumunského města Constanta s kapacitou 80 MW.

EMMA Capital je soukromý investiční holding založený v roce 2012 Jiřím Šmejcem. V posledních letech se zaměřuje především na trhy ve státech Evropské unie, ale přítomna je i na dalších trzích v Evropě a Asii. Ve společnostech, kde získá kapitálový podíl, většinou hraje aktivní roli, podílí se na jejich řízení, rozvoji i případné restrukturalizaci. Její investiční prioritou jsou retailové a zákaznicky orientované firmy.

Kontakt:

Pavel Zuna
EMMA Capital
Email: [email protected]

 

Stáhnout tiskovou zprávu